Noord-Zuidlijn Arnhem

We werden, in het kader van de thema-avond ‘Youtopia’, door architectuurcentrum Casa gevraagd om onze eigen utopische visie voor Arnhem te presenteren. Aangezien wij tot onze eigen verbazing nog geen grootse hemelbestormende plannen voor onze mooie stad hadden liggen vonden wij dit een goede gelegenheid om die maar eens op te stellen. Onze persoonlijke ervaring van Arnhem tijdens onze jeugd en onze dagelijkse beleving nu hebben we hierbij als uitgangspunt genomen.

 

Wij kwamen tot de conclusie dat Arnhem weliswaar een ontzettend groene stad is, met vele parken en een prachtige omgeving en grote publiekstrekkers van nationale allure, maar dat je daar – met name als bezoeker – maar bar weinig van merkt. Arnhem is dé grote stad die het dichtst bij de Hoge Veluwe ligt, het heeft een prachtige dierentuin, een openluchtmuseum, op iedere hoek een park – het één nog mooier dan het andere – en ook nog een Gelredome! Er is echter weinig tot geen synergie en ruimtelijke samenhang tussen al deze prachtige voorzieningen. Er zullen bijvoorbeeld maar weinig bezoekers na een bezoek aan Burgers’ Zoo een hapje eten in de Arnhemse binnenstad met aansluitend een frisse wandeling door Sonsbeek.

 

De grootste belemmering hierbij is in onze ogen het feit dat de groene infrastructuur – en dan met name de voor Arnhem zo karakteristieke groene verbindingen –

op sleutelmomenten onderbroken wordt: de Zijpse poort snijdt de doorkijk van de binnenstad naar Sonsbeek af, de entree van het Sonsbeek park zit niet dicht bij het centrum, de Nelson Mandelabrug is hoog en ontworpen voor tanks, niet voor mensen, de prachtige groene Singel lost ter hoogte van het Willemsplein op in een verharde openbaarvervoersknoop waar je u tegen zegt en de toeristen die aanmeren aan de Rijnkade worden welkom geheten met een uitzicht op een dichte betonnen kadewand en een verzameling armoedige architectuur.

 

Onze oplossing: een klassiek utopische ingreep, de monorail! Of een kabelbaan, dat mag ook… Openbaar vervoer als beleving; Eén enkele openbaar vervoersverbinding die op zichzelf al een attractie is en alle Arnhemse high-lights met elkaar verbindt. Hierdoor wordt Arnhem voor het eerst als één prachtige groene stad ervaren en komen het centraal station en de binnenstad in het hart van die ervaring te liggen. Voor het eerst is het openbare vervoer de beste manier om al deze attracties te bereiken. Het door ons voorgestelde traject loopt van de Hoge Veluwe in het noorden, via Burgers’ Zoo, het Openluchtmuseum, park Sonsbeek, de binnenstad, de Rijnkade via de Stadsblokken / Meinerswijk naar de Gelredome en het biedt dankzij de grote hoogteverschillen binnen Arnhem unieke blikken op de stad en het omringende landschap. We kunnen ons de lovende quotes in de Lonely Planet al voorstellen!





Locatie
Arnhem
Type
Infrastructuur
Jaar
2016
Omvang
8,9km
Opdrachtgever
Architectuurcentrum Casa
Status
Concept

More projects