't Hessenhuus

’t Hessenhuus is een dorpshuis in een klein dorp in de Achterhoek. Als reactie op demografische ontwikkelingen besloten de verenigingen H&K en Drempt Vooruit te fuseren waarna sportpark ’t Doornslag in Drempt werd uitgebreid opgewaardeerd. Het verdwijnen van steeds meer voorzieningen in het verzorgingsgebied in het dorp was voor ons de aanleiding om het gebouw vorm te geven als ‘huiskamer van het dorp’. In onze ogen had het gebouw de potentie om het sociale hart van het dorp te worden, waarbij een bredere doelgroep dan het voetbalpubliek aangesproken zou kunnen worden. De vereniging heeft deze visie omarmd door andere verenigingen en belanghebbenden te betrekken bij het proces. Als gevolg hiervan is het gebouw niet ontworpen als een klassiek clubhuis, maar meer als een multifunctionele dorpsaccommodatie.

 

Het sportpark ligt aan de rand van de dorpskern waardoor we de inrichting van het sportpark is dan hebben opgevat als een erf, waarbij ’t Hessenhuus als ‘boerderij’ tegenover het kleedgebouw (de schuur) staat.

Het tussenliggende entreegebied is hiermee het erf waarover bezoekers richting de speelvelden lopen. Het concept boerderij is ook het uitgangspunt voor het gebouwontwerp van ’t Hessenhuus.De dubbelhoge kantineruimte zelf ligt als een deel richting de speelvelden, terwijl de vergaderruimte en bestuurskamer op de toegang van het terrein gericht zijn.

 

De grote kantineruimte heeft een door middel van een grote schuifdeur afscheidbaar deel, waardoor het gebouw door meerdere clubs en verenigingen tegelijk kan worden gebruikt. Hiertoe zijn ook een nevenentree en extra bergruimte gerealiseerd. Het interieur, geïnspireerd kenmerkt zich door een warm, maar neutraal materialenpallet: antraciete betonlook gietvloeren, witte gemetselde wanden en een asymmetrische houten kap die de dubbelhoge ruimte accentueert. De keuken en bar staan als een houten meubel in de ruimte, waardoor onder de kap een vliering ontstaat met een extra vergaderplek en toegang tot de bestuurskamer. Dankzij de tweezijdige glazen pui en de strategisch geplaatste vensters is er optimaal zicht op de speelvelden, maar ook op de toegang van het terrein en het kleedgebouw.



Locatie
Drempt
Opdrachtgever
Stichting MFA t Doornslag
Type
Maatschappelijk
Grootte
375m²
Partners
Van Vught bouwadvies | Bremer engineering | De Vries B.V.
Status
Opgeleverd
Jaar
2013

More projects