Woonhuis Westergouwe

Vrijstaand wonen aan het water was een lang gekoesterde wens van de opdrachtgever. Na de aanschaf van het kavel in de nieuwe wijk Westergouwe in Gouda was er echter een zeer beperkt budget over voor de realisatie van de woning zelf. Om de woonwensen toch te kunnen realiseren zijn we met de opdrachtgever een intensief traject ingegaan van opties onderzoeken, keuzes maken in materialen, ruimtebehoefte en zelfwerk en het bijschaven van het ontwerp om uiteindelijk zo efficiënt mogelijk gebruik te kunnen maken van het budget. Hierdoor hebben we voor en met onze opdrachtgever een zeer hoge woonkwaliteit weten te realiseren zonder concessies te hoeven doen aan bouwkwaliteit en uitstraling.

 

De belangrijkste keuze hierbij was het zo organiseren van de woning dat de belangrijkste ruimtes aan de achterzijde -richting het water- kwamen te liggen. Hierdoor profiteren deze van het beste uitzicht. Het exterieur van de woning kenmerkt zich door een duidelijke tweedeling tussen begane grond en verdieping. De begane grond is uitgevoerd in donker stucwerk met overwegend aan de achterzijde verdiepingshoge vensters.

Hierdoor wordt een gevoel van robuustheid en geborgenheid gerealiseerd richting de straat en tegelijk maximaal uitzicht geboden op het water. De verdieping is gematerialiseerd in verticale duurzame houten latten en steekt subtiel uit voorbij de begane grondgevel. De ramen op de verdieping zijn ook weer geconcentreerd aan de achterzijde waardoor ze speelse doorkijken bieden naar het omringende landschap.

 

Het interieur kenmerkt zich door een open plattegrond op de begane grond en prachtige inval van het daglicht, met name door het monumentale trappenhuis met vide en daklicht. Dankzij de asymmetrische kap hebben de twee grote slaapkamers extra vrije hoogte en een karakteristiek plafond wat bijdraagt aan het gevoel van ruimte en luxe.

De woning is gebouwd met geprefabriceerde houtskeletbouw elementen waardoor de bouwtijd werd verkort en duurzaam materiaalgebruik en hoge isolatiewaarden werden gerealiseerd. De woning is grotendeels voorzien van vloerverwarming en voorzien van zonnecellen die dankzij de asymmetrische kap optimaal profiteren van de oriëntatie.





Locatie
Gouda
Opdrachtgever
Particulier
Type
Woningbouw
Omvang
147m2
Partners
3C bouwadvies, Koelman Bouw
Status
Opgeleverd
Jaar
2016

More projects