Industriepark Kleefse Waard

Voor een architectenbureau is inspiratie van levensbelang. Wij laten ons inspireren door gebouwen, materialen, technieken, natuurlijk mensen, maar ook de geschiedenis en cultuur. Het Industriepark Kleefse Waard (IPKW) biedt dit alles in overvloed. Het is tijdens de tweede wereldoorlog een munitiefabriek gebouwd. Hieraan heeft het IPKW zijn prachtige statige industriële architectuur te danken die ook vandaag de dag nog beeldbepalend is op het terrein. Voor ons architecten is het een groot plezier om in deze ruige omgeving te kunnen werken.

 

Nadat het jarenlang een vestigingslocatie was van de Akzo wordt het nu ontwikkeld tot ‘het meest duurzame bedrijventerrein van Nederland’. Op het park zijn daardoor voorlopers gevestigd op het gebied van recycling, groene mobiliteit, energievoorziening en houtverduurzaming. Daarnaast draagt het IPKW zelf bij aan het debat door het organiseren en faciliteren van debatten, congressen en bijeenkomsten op het gebied van duurzaamheid en de circulaire economie.

Naast de maak-industrie is ook design een belangrijke pijler van het IPKW. Op het terrein zijn de ateliers en werkplaatsen van een aantal designers – waaronder wijzelf – gevestigd. Het gebouw (gebouw HE) waar ons bureau zich in bevindt speelt hierin een centrale rol. Het biedt plaats aan een grote groep jonge ontwerpers uit verschillende disciplines die kennis en voorzieningen met elkaar delen en af en toe samen werken aan een project. Daarnaast worden er vanuit het IPKW ook banden onderhouden met het onderwijs en dan met name de HAN, ArtEZ en het Rijn-IJssel college.

 

Naast dat de Kleefse Waard dus een bijzonder stimulerende omgeving is – met prachtig industrieel erfgoed, hightech maak-industrie en agendabepalende initiatieven op het gebied van duurzaamheid – stelt onze vestiging hier ons daarom in staat om interessante cross-overs te initiëren, kennis op te doen en worden we constant blootgesteld aan de nieuwste technieken en mogelijkheden die ons stimuleren en in staat stellen steeds met de beste oplossing voor de vraagstelling van onze klanten te komen.