Woonateliers KKN7

Kamp Koningsweg-Noord, een voormalig militair terrein dat ooit onderdeel was van Fliegerhorst Deelen, werd ontwikkeld tot woon- en werkenclave met een nadruk op kunstenaars en de creatieve industrie. De gebouwen KKN7 deden op het terrein jarenlang dienst als officiersmess, maar werden in de loop der jaren liefdeloos verbouwd en waren na vertrek van Defensie in verval geraakt. De gebouwen zijn gerenoveerd en herbestemd tot zeven ateliers met bijbehorende woonfunctie. Hierbij werd niet gepoogd de sporen van de verbouwingen en gebruik uit te wissen maar zichtbaar te laten en te benutten voor de nieuwe functie. Door de woningen en de bedrijfsruimten ruimtelijk van elkaar lost te koppelen en geclusterd onder te brengen in de twee gebouwen werd het mogelijk de woningen vanuit een intiem collectief binnenhof te ontsluiten. Alle woningen kregen een grote nieuwe raampui die toegang tot het terras mogelijk maakt. Ook kreeg elke woning een grote dakkapel die de kapverdieping bruikbaar maakte en de individuele woningen herkenbaar binnen het ensemble.

De plaatsing van de dakkapellen aan de buitenzijde van het gebouw zorgt voor maximaal uitzicht vanuit de leefruimten.

De atelierruimten op hun beurt werden gegroepeerd rond een werkplein en georiënteerd op de gemeenschappelijke parkeervoorziening van het terrein. Toegang tot de woningen en ateliers werd mogelijk door middel van als stalen ‘inzetjes’ vormgegeven entreepartijen die zorgen voor een prettige schaal en herkenbaarheid geven aan de woon- en werkeenheden. Het geheel wordt omzoomd door een brede strook van terrassen en beplanting die zorgt voor een bruikbare buitenruimte en aangename scheiding tussen openbaar, collectief en privé.

 

Het project werd in 2023 beloond met de Willem Diehl vakjuryprijs voor het beste Arnhemse renovatie-, restauratie en herbestemmingsproject.Locatie
Arnhem
Type
Herbestemming
Jaar
2018 - 2022
Opdrachtgever
Blitzmädel BV
Status
Gerealiseerd
Partners
Buro Harro, TRIOPS advies B.V., PWR Ingenieurs, Aannemersbedrijf VandenBrandhof B.V.
Prijzen
Winnaar Willem Diehl vakjuryprijs 2023
Fotografie
Jeroen Musch
Video
Henck met ck

More projects