Folly nr. 11

Kavel 11 is uniek doordat het van grote afstand zichtbaar is en direct aansluit op de akker van de nabijgelegen boerderij. Door de recreatieve functie te vermommen door middel van een klassieke agrarische typologie, te weten de hooiberg, sluit het aan bij zowel het nabijgelegen boerenland als bij de typologische camouflage van Fliegerhorst Deelen. Primair is de folly daarom onmiskenbaar vormgegeven als hooiberg met zijn vierkante plattegrond, 4 stevige roeden, het hooi droog op de verdieping en iets wat op een stal lijkt op de begane grond. Wie beter kijkt ziet echter dat de proporties wat karikaturaal zijn, met het steile puntdak en de zeer lage begane grondlaag.
Ook is het hooi niet zomaar hooi: het bestaat uit zogenaamd Drents rietvlechtwerk, waardoor een fraaie, esthetische hooiwand wordt gesuggereerd; Een hedendaagse interpretatie van vernaculaire thema’s.
Door zijn naar boven steeds breder wordende verhoudingen lijkt het objectje zelfs een beetje op een vroeg-middeleeuse donjon: toch weer militair, maar vooral een olijk accent in het landschap. Dankzij de zwarte draaibare gevelplanken en rieten schuifluiken presenteert de folly zich rondom gelijkvormig en gesloten: een object zonder duidelijke functie.
Geopend ontstaat echter een subtiel vrijetijdsverblijf met prachtig uitkijkpunt.
 


Locatie
Arnhem
Type
Recreatiewoning
Jaar
2021-heden
Opdrachtgever
Particulier
Omvang
50m² BVO
Status
In uitvoering

More projects