Tuinstudio

Onze opdrachtgevers, een onderzoeker en een it-architect, hadden de wens om beiden een volwaardige werkplek aan huis te hebben. Hun woning is echter een – weliswaar knus – dijkhuisje aan het riviertje de Linge, maar bood daarvoor niet voldoende ruimte. Een aantal aaneen gebouwde en direct aan het water gelegen schuren in de tuin daarentegen waren meer dan ruim genoeg. De schuren waren helaas in dermate slechte staat dat een transformatie niet de gewenste verblijfskwaliteit zou kunnen bieden.

 

Er is daarom gekozen om de bestaande opstallen te slopen en binnen dezelfde contouren een nieuw multifunctioneel bijgebouw te realiseren met een berging, fietsenstalling / werkplaats, gastenverblijf en natuurlijk een ruime en natuurlijk een ruime, lichte studioruimte. In combinatie met de woning zelf biedt de tuinstudio optimaal woongenot rond de tuin en aan het water. Om dit te realiseren wordt door een zorgvuldige ordening van ruimten optimaal gebruik gemaakt van de locatie en oriëntatie; Dichter bij het huis liggen de fietsenstalling en het gastenverblijf en op de kop, richting de Linge, biedt de studio een prachtig uitzicht op de rivier.

Het terrein heeft een hoogteverschil van meer dan een meter en loopt richting de kade af. In het interieur is hier gebruik van gemaakt door twee niveaus te creëren waardoor entree en verkeerszone worden gescheiden van de verblijfsruimte. Hierdoor wordt ook de hoogte van de ruimte benadrukt. De in het interieur gebruikte materialen: hout, wit stucwerk en linoleum, samen met de in het zicht gelaten dakgordingen zorgen voor een frisse maar warme uitstraling en laten het fraaie noorderlicht mooi de ruimte in stromen. Een grote, monumentale raampartij in de kopgevel biedt uitzicht op de Linge en een grote schuifpui verbindt de studioruimte met een terras waardoor het echt als tweede woonkamer functioneert.

 

Het exterieur van het gebouw, met zijn donkere houten bekleding en stalen felsdak, is duidelijk geïnspireerd op de oorspronkelijke landelijke, functionele bebouwing, maar door een subtiele detaillering en het benadrukken van de grote glaspartijen krijgt het toch een eigentijdse en frisse uitstraling. Het gebouw is opgebouwd uit houtskeletbouw op een stalen frame en combineert daardoor een laag materiaalgebruik met hoge isolatiewaarden. Dit in combinatie met de houtpalletkachel zorgt voor een zeer duurzame en comfortabele uitbreiding van het woongenot van onze opdrachtgevers.






Locatie
Deil
Type
Studio
Jaar
2017
Omvang
100m²
Opdrachtgever
Particulier
Status
Opgeleverd

More projects